Książka Królowa Matka. Nieznana historia Elizabeth Bowes Lyon ukaże się w kwietniu w Wielkiej Brytanii. Autorka twierdzi w niej, że matką zastępczą dla Królowej Matki i jej młodszego brata Davida była atrakcyjna i miła francuska kucharka Marguerite Rodiere, która urodziła przyszłą królową Elżbietę, bo jej matka Cecilia nie mogła mieć więcej dzieci. Marguerite była kucharką w domu rodziców Elżbiety.

To by wyjaśniało przydomek kuchta (cookie), którym określali Elżbietę książę i księżna Windsoru – Edward VIII i jego żona Wallis Simpson. A także francuskie imię Marguerite, które Elżbieta otrzymała na chrzcie – Elizabeth Angela Marguerite Bowes.

Jak twierdzi autorka sensacyjnej biografii, Cecilia przeszła poważne załamanie nerwowe po śmierci swojej pierworodnej córki Violet w 1893 r. i lekarze zabronili jej rodzenia więcej dzieci (miała już ośmioro).

Macierzyństwo zastępcze nie było czymś niezwykłym w tamtych czasach, szczególnie w arystokratycznych rodzinach. Nie znano jeszcze antybiotyków i śmiertelność dzieci była bardzo wysoka. Arystokraci pozostawiali więc zapasowych spadkobierców, często korzystając z pomocy służby domowej.

Ujawnienie fragmentów książki było dość niefortunne, bo w sobotę królowa Elżbieta II obchodziła 10. rocznicę śmierci ukochanej matki.

Na zarzuty lady Colin Campbell natychmiast odpowiedzieli eksperci od królewskiej rodziny.

– Lady Colin Campbell od jakiegoś czasu wygłasza te dziwne teorie, ale to kompletna bzdura – powiedział Hugo Vickers, autor biografii o Królowej Matce.

– Nie rozumiem, jak można bez dowodów w postaci badań DNA wygłaszać takie teorie – powiedział inny królewski biograf Michael Thornton.

Służby prasowej rodziny królewskiej milczą jak zaklęte.