Od 12 czerwca 2013 roku w sklepach sieci Żabka oraz Freshmarket pojawią się nowe wina m.in. marki Jack Rabbit z winnic z Chile oraz Kalifornii. Wyselekcjonowane, bardzo dobrej jakości wina mają być odpowiedzią na potrzeby nowoczesnego, korzystającego z życia konsumenta, który poszukuje oryginalnych win, w korzystnej cenie.

– Analizy naszego rynku wskazały na olbrzymi potencjał rozwoju kategorii wina w sklepach Żabka i Freshmarket. Naszym celem jest zwiększenie sprzedaży w segmencie win do 15 złotych i zaproponowanie aktywnym zawodowo Polakom, którzy odwiedzają nasze sklepy, dobrych jakościowo win, blisko miejsca zamieszkania. Dysponujemy bardzo dobrymi markami win, dostępnymi na wyłączność jedynie w naszych placówkach. Jesteśmy w stanie zapewnić klientom wysoką jakość w korzystnej cenie. Dodając do tego olbrzymią skalę oddziaływania naszych blisko 3 tysięcy placówek mamy silne podstawy, aby sądzić, że w niedługim czasie sklepy Żabka i Freshmarket będą kojarzone z wyjątkowymi winami, na każda okazję, w każdym miejscu Polski – mówi Jacek Roszyk, Prezes Zarządu Żabka Polska.

Żabka Polska od grudnia 2012 roku sukcesywnie wprowadza do sieci Żabka oraz Freshmarket wyselekcjonowane wina, importowane bezpośrednio od producentów. Wsparcie sprzedaży ma zapewnić również szereg szkoleń dla ajentów oraz sprzedawców, prowadzonych m.in. przez Andrzeja Strzelczyka, Mistrza Polski Sommelierów 2013, który rekomenduje firmie Żabka Polska najlepsze wina dostępne na rynku.

– Wybór marki Jack Rabbit był przemyślanym przedsięwzięciem. Braliśmy pod uwagę wyłącznie dostawców o ugruntowanej pozycji, wiarygodnych i gwarantujących stabilną jakość. Firma Accolade Wines, producent Jacka Rabbita, należy do jednej z największych firm w branży winiarskiej na świecie. Wspólnie szukaliśmy konceptu odpowiedniego na polski rynek – dodaje Jacek Roszyk.

– Idea stworzenia różnorodnej, dobrej jakościowo oferty skierowanej do każdego Polaka jest mi szczególnie bliska. Wino jest produktem, który z założenia powinien być konsumowany przy okazji każdego obiadu czy kolacji. Linia klasycznych szczepów win Jack Rabbit jest do takiej konsumpcji idealna. Wino z pewnością wyróżnia także charakterystyczna zakrętka, wpisująca się w ogólnoświatowe, ekologiczne trendy w stosowaniu zamknięć butelek, pozwalająca na wygodną konsumpcję oraz pełne smakowanie wina bez „wady korkowej” – mówi Andrzej Strzelczyk, Mistrz Polski Sommelierów 2013, współpracujący z firmą Żabka Polska.
 

&nbsp
Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?Jack Rabbit i Playboy - połączył ich króliczek?

Jack Rabbit Chardonnay California

Wino białe, temperatura podawania 10-12C

Wino o intensywnej, słomkowej barwie. Wyraźny zapach dojrzałych moreli, brzoskwiń oraz czerwonych jabłek z niewielkim akcentem ananasa przywodzi na myśl ciepłą Kalifornię, z której pochodzi trunek. Dobrze zbudowane wino o wyraźnym akcencie dojrzałych owoców oraz łagodnej kwasowości. Można w nim również odnaleźć elementy wanilii oraz grillowanych orzechów.

Jack Rabbit Merlot California

Wino czerwone, temperatura podawania 14-16C
Głęboka, intensywna, rubinowa barwa. Bukiet przepełniony zapachami ciemnej wiśni, jeżyn oraz suszonej śliwki. W ustach wyczuwalna dojrzała, miękka struktura tanin bez narzucającej się kwasowości. Całość daje wrażenie dobrze zbudowanego, strukturalnego wina z akcentami dojrzałych ciemnych owoców.

Jack Rabbit White Zinfandel California

Wino różowe, temperatura podawania 10-12C

Zinfandel jest flagowym szczepem Ameryki Północnej. Można tam spotkać ciemne, intensywne w barwie oraz agresywne i wyraźne w strukturze czerwone wina z tego szczepu lub różowe, delikatne wina zwane White Zinfandel, często z delikatną słodyczą. Taki jest Jack Rabbit White Zinfandel. Błyszczący, różowy kolor, aromaty malin, truskawek oraz wiśni, w ustach natomiast łagodna budowa z zaznaczoną słodyczą i przyjazną kwasowością

Jack Rabbit Sauvignon Blanc Chile

Wino białe, temperatura podawania 10-12C

Bardzo jasny, niemalże przezroczysty kolor wina świadczy tylko o tym, że wino jest bardzo młode i rześkie, czyli takie, jakie powinno być sauvignon blanc. Przepełnione jest nutami cytrusów, zielonych nut trawiastych z akcentem aromatów brzoskwini oraz moreli co wskazuje na nowoświatowe pochodzenie tego wina. Wino Sauvignon Blanc jest rześkie, cytrusowe z odświeżającą kwasowością i miękką strukturą. Idealne jako aperitif w gorące dni lub jako dopełnienie potraw z ryb, owoców morza czy sałatek.

Jack Rabbit Shiraz Chile
Wino czerwone, temperatura podawania 14-16C
Shiraz ma dwie twarze. W chłodnym, kontynentalnym klimacie często daje wina o mocnej budowie z wyraźnym garbnikiem i przeważającymi nutami mięsno – przyprawowymi, głownie pieprz wsparty przez aromaty ciemnych owoców. Drugie oblicze szczepu Shiraz to wina z dużym ładunkiem owocu, głównie dojrzałą śliwką, czereśnią czy czarną porzeczka, miękką strukturą tanin i umiarkowaną kwasowością. Jack Rabbit Shiraz daje nam okazję do poznania właśnie tego drugiego oblicza szczepu. Jack Rabbit Shiraz idealnie komponuje się z daniami z grilla lub cielęciną podaną z sosami z ciemnych owoców.