Obecne upały dają się we znaki chyba każdemu. Termometry już dawno nie były tak mocno rozgrzane. Temperatura, która od kilku dni osiąga średnio 35 stopni Celsjusza sprawia, że jedynie na co mamy ochotę to cień, chłodny wiaterek i zimny napój.

Chyba mało kto w tak gorący dzień wybiera na obiad polskiego schabowego? Magda Gessler zdecydowanie odradza.

W rozmowie z Faktem słynna restauratorka zdradza, co jeść, aby przetrwać upalne dni.

Tłustym mięsom, jedzeniu z grilla i wieprzowinie mówimy zdecydowane nie! Mięso bardzo proszę, ale w formie np. rostbefu wcześniej upieczonego. Jeśli już upieramy się na grilla, to polecam pstrągi, cielęcinę czy jagnięcinę – mówi tabloidowi Gessler. – Idealną potrawą na upały, którą można mieć w lodówce praktycznie przez cały tydzień, robiąc ją raz w tygodniu jest gazpacho andaluzyjskie. To prawdziwy eliksir młodości.

Oprócz tego Magda poleca również zimną zupę z buraków i pieczonej papryki oraz awokado skropione kroplami z limonki podane ze świeżo wędzonym łososiem.

Macie ochotę wypróbować?

Magda Gessler radzi co jeść w upały