Skąd się biorą zajady na ustach i jak je szybko wyleczyć?
Co stosować na zajady?
Zaczyna się niewinnie – nagle czujemy dyskomfort w kąciku ust. Pęknięta, wysuszona skóra dokucza – piecze i swędzi. Nie możemy spokojnie jeść, pić, a kiedy ziewamy, pęknięta skóra boli i nie daje spokoju.
Zobacz: Sposoby na nawilżanie ust – co ma z tym wspólnego kwas hialuronowy?
Potem na niewyleczonym zajadzie pojawiają się malutkie bąbelki, w których znajduje się płyn surowiczy. Następnie bąble pękają i powstaje rana, która nie chce się zagoić. Płyn surowiczy wciąż się sączy, pieczenie i ból stają się coraz bardziej dokuczliwe. Jeśli nadal nie leczymy zajada, może on przenieść się na drugi kącik ust. Strupki się nawarstwiają, usta bolą. Warto wiedzieć, skąd biorą się zajady. Jaka jest przyczyna ich powstawania?
Co to są zajady?
Nie mylcie zajadów z opryszczką, która powstaje na tle zakażenia wirusem herpes simplex. Przy opryszczce na granicy skóry i błon śluzowych pojawiają się małe pęcherzyki z płynem surowiczym. Poprzedza je swędzenie i pieczenie skóry. Po kilku dniach pęcherzyki wysychają. Tworzą się strupy i nadżerki. Zmiany opryszczkowe szybciej się leczą – zazwyczaj po tygodniu strupy znikają. W przypadku nieleczonych zajadów problem trwa znacznie dłużej – rany nie chcą się goić, strupki wciąż się odnawiają.
Przyczyny zajadu na wardze mogą być bardzo różne. Zajady zazwyczaj atakują osoby o obniżonej odporności, na przykład po leczeniu antybiotykami. Zajady dokuczają też osobom z anemią, chorym na cukrzycę i tym, które niewłaściwie dbają o higienę jamy ustnej.
Czytaj: Domowe sposoby na spierzchnięte usta
Najważniejsze przyczyny zajadów i czynniki sprzyjające ich powstawaniu to:
– Niedobory żelaza w organizmie
– Niedobór witaminy B (dotyka osoby, które ograniczają spożycie nabiału, czerwonego mięsa i ryb, kobiety stosujące przez długi czas środki antykoncepcyjne, kobiety w ciąży)
– Cukrzyca
– Zakażenia grzybicze
– Infekcje bakteryjne
– Niewłaściwa higiena jamy ustnej – w takiej sytuacji łatwo zarazić się drożdżakami i bakteriami. Nawrotom choroby sprzyja zbyt rzadkie zmienianie szczoteczki do zębów.
– Źle pielęgnowana, wysuszona skóra ust
– Przebyta terapia antybiotykowa, która wyjałowiła organizm z dobrych bakterii i zmniejszyła odporność
– Protezy, aparaty ortodontyczne
Jak i czym wyleczyć zajady
Co zatem stosować na zajady, by szybko i ostatecznie pozbyć się problemu?
– W aptece warto kupić witaminę B2. Witamina B na zajady może być podawana zarówno wewnętrznie – jako suplement diety, jak i zewnętrznie. W aptece można dostać maść na zajady w witaminą B2.
– Czym jeszcze smarować zajady? Farmaceuta może nam też polecić inne maści – na przykład takie o działaniu przeciwzapalnym i bakteriostatycznym (np. Tormentiol).
– Na zajady polecana jest także maść cynkowa
– Kiedy zajad trudno się goi, można spróbować smarowania maścią zawierającą środek grzybobójczy, np. Clotrimazolum
– Zajady leczy się także maściami z witaminami A i E
Zobacz też: Poznaj życiowe porady Ewy Chodakowskiej
Domowe sposoby na zajady
Ulgę w pieczeniu i bólu przynoszą też domowe sposoby na zajady. Jak szybko wyleczyć zajady nie mając pod ręką maści z apteki?
– Maseczka z drożdży na zajady – drożdże są wskazane przy leczeniu zajadów ze względu na dużą zawartość witaminy B. Nakładamy na usta papkę – drożdże rozmieszane z małą ilością wody.
– Nie lubisz czosnku? Trudno! Zajady też go nie lubią. Czosnek zabija grzyby i bakterie, można go stosować do nacierania, a także jeść.
– Na chorą skórę dobrze działa aloes. Sok z tej rośliny dezynfekuje, nawilża i regeneruje uszkodzoną skórę.
– Okłady z plasterków ogórka – łagodzi ból i nawilża skórę.
– Działanie odkażające i przeciwzapalne ma też miód.
– Olejki eteryczne na zajady – tu świetnie sprawdzą się olejek herbaciany i lawendowy.
– Pokruszone tabletki aspiryny lub polopiryny wymieszane z wodą nakłada się na chore miejsce wieczorem, przed pójściem spać.
– Na dłuższą metę warto wzbogacić dietę w produkty obfitujące w witaminę B i C – mięso, fasolę, groch, kapustę, sałatę, szpinak, brokuł. Pić przetwory mleczne – jogurt, kefir, kwaśne mleko.