Plotka dodana przez użytkownika hollywood

(redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść newsów dodawanych przez użytkowników portalu)

Znani dawniej ..

środa 25-07-07, czytany: 4461 razy       frank sinatra  

... dziś ledwo kojarzeni

Frank SinatraFrank Sinatra /
Jako iż nie wszyscy wiedzą kim jest Frank Sinatra ,Grace Kelly , Marilyn Monroe i wiele innych znanych dawniej gwiazd postanowiłem rozpocząć cykl newsów w których ,nie co wam przybliżę twórczość i życie gwiazd z minionego stulecia :)

Dziś będzie o Franku Sinatrze ;)
http://img505.imageshack....jpg
http://img508.imageshack....jpg
http://img126.imageshack....jpg
http://img126.imageshack....jpg
Frank Sinatra

(Urodził się 12 grudnia 1915 roku w New Jersey ,zmarł 14 maja 1998 roku w Los Angeles)
Sinatrę uważa się za jednego z najlepszych wokalistów wszech czasów. Jego wykonania są znane z nienagannego frazowania i synchronizacji

Życie Rodzinne:
Sinatra ożenił się z miłością swojej młodości Nancy Barbato Sinatra, w Jersey City (New Jersey) 4 lutego 1939. Mieli razem trójkę dzieci: Nancy Sinatra (ur. 8 czerwca 1940 r.), Frank Sinatra, Jr. (ur. 10 stycznia 1943 r.) i Tina Sinatra (ur. 20 czerwca 1948 r.). Chociaż Sinatra nie pozostał wierny swojej żonie, uważany był za troskliwego i opiekuńczego ojca. Gdy w 1950 jego romans z Avą Gardner wyszedł na jaw, małżonkowie skorzystali z prawa separacji, a 29 października 1951 roku rozwiedli się.

Sinatra i Ava Gardner pobrali się 7 listopada 1951, ale oni również wzięli rozwód (w 1957), poprzedzony separacją (27 października 1953).

8 grudnia 1963, Frank Sinatra, Jr. został porwany. Sinatra zapłacił porywaczom 240.000 dolarów okupu i jego syn został wypuszczony 10 grudnia bez żadnych obrażeń. Przez cały ten czas Sinatra nosił przy sobie garść dziesięciocentówek, ponieważ porywacze żądali, by Sinatra dzwonił do nich tylko z budek telefonicznych. Mimo że porywacze zostali złapani i skazani, Sinatra jeszcze przez długi czas nosił ze sobą monety.

W 1966 roku Sinatra ożenił się z młodszą od niego o 30 lat aktorką Mią Farrow. Rozwiedli się dwa lata później.

W 1976 Sinatra ożenił się z Barbarą Blakely Marx, która rozwiodła się ze swoim mężem Zeppo Marxem, by móc poślubić Sinatrę. Barbara Blakely Marx pozostała żoną Sinatry aż do jego śmierci w 1998 roku.

Dorobek muzyczny :
Sinatra pozostawił po sobie ogromną spuściznę muzyczną, rozpoczynając od pierwszych utworów z zespołem Harry'ego Jamesa w 1939 roku, przez olbrzymie zbiory Columbia Records z lat 40., Capitol Records z lat 50., i Reprise Records od lat 60. aż do jego ostatniego albumu Duets II z 1994 roku. Do jego najbardziej znanych utworów zalicza się "My Way", "New York, New York", "Night and Day", "Love and Marriage", "I've Got You Under My Skin", "Strangers in the Night", "Fly Me to the Moon" oraz "Witchcraft". Najpopularniejszym i najlepiej sprzedającym się ze wszystkich jego albumów pozostaje Sinatra at the Sands z 1966 roku – zarejestrowany na żywo koncert z Las Vegas, z Sinatrą u szczytu formy, wspieranym przez zespół Counta Basiego.

Dyskografia:
1944 Swing and Dance with Frank Sinatra Columbia
1946 The Voice of Frank Sinatra Columbia
1950 Songs by Sinatra CBS
1950 Songs by Sinatra, Vol. 1 CBS
1950 Sing and Dance with Frank Sinatra Columbia
1953 Requested by You CBS
1954 In the Wee Small Hours Capitol
1955 Frankie Columbia
1955 Songs for Swingin' Lovers! Capitol
1955 Swing Easy Capitol
1955 Young at Heart Capitol
1955 Our Town Capitol
1956 Frank Sinatra Conducts Tone Poems of Color Capitol
1956 High Society Capitol
1957 Come Fly with Me Capitol
1957 Close to You and More Capitol
1957 Pal Joey Capitol
1957 Where Are You Capitol
1957 A Swingin' Affair! Capitol
1957 A Jolly Christmas from Frank Sinatra Capitol
1958 Come Dance with Me! Capitol
1958 Only the Lonely Japanese
1959 The Broadway Kick CBS
1959 No One Cares Capitol
1959 With Red Norvo Quintet: Live in Australia... Blue Note
1962 At Villa Venice, Chicago, Live 1962, Vol. 1 Jazz Hour
1962 At Villa Venice, Chicago, Live 1962, Vol. 2 Jazz Hour
1962 Sinatra & Sextet: Live in Paris Reprise
1963 The Concert Sinatra Warner
1966 Sinatra at the Sands Reprise


Filmografia:
1944 - Higher and Higher
1945 - The House I Live In
1945 - Podnieść kotwicę! (Anchors Aweigh)
1949 - Na przepustce (On the Town)
1953 - Stąd do wieczności (From Here to Eternity) - Oscar dla aktora w roli drugoplanowej
1954 - Suddenly
1955 - Guys and Dolls
1955 - Złotoręki (The Man with the Golden Arm) - nominacja do Oscara dla aktora w roli głównej
1956 - Wyższe sfery (High Society)
1956 - W 80 dni dookoła świata (Around the World in Eighty Days) (gościnnie jako pianista)
1957 - Kumpel Joey (Pal Joey)
1958 - Długi tydzień w Parkman (Some Came Running)
1960 - Ocean's Eleven
1962 - Przeżyliśmy wojnę (The Manchurian Candidate)
1965 - Von Ryan's Express
1968 - Detektyw (The Detective)

Pewnie nikt z was nie wie ale Frank nagrał utwór z naszą polską Violettą Villas !!!Była to piosenka "Strangers in the Night"

 
Kilka najbardziej znanych utworów




Strangers in the night





Something Stupid śpiewa tu ze swoją córką Nancy(cover zrobił Robbie Williams z Nicole Kidman)





New York ,New York





Jingle Bells





My way





Come fly with me

hollywood

Czytaj dalej: Covery - lepsze, czy gorsze od oryginałów? cz 13 - Kolejna porcja coverów

 
  Ostatnio dodane filmy/teledyski:zobacz wszystkie filmy »
(subskrybuj kanał ...
szusz HAUL KOSMETYCZNY Z DM
(subskrybuj kanał ...
3 FRYZURY NA JESIE...
Stylizacje Hairstyles
3 FRYZURY NA JESIE...
6 VLOG W DOMU
szusz vlogmas
6 VLOG W DOMU
REMONT ODC. 6 DUŻE...
MIESZKAMY TV
REMONT ODC. 6 DUŻE...
  Czytaj inne moje newsy:  
więcej moich newsów »
  Czytaj pozostałe plotki dodane przez użytkowników:  
więcej newsów użytkowników »
zobacz również:

skomentuj: (dodasz komentarz jako )


Wasze komentarze (14): sortuj ↓  

gość26-07-07, 08:49   cytuj

Fajny news. Szacuneczek Hollywood:)

gość25-07-07, 16:42   cytuj

Hollywood podobaja mi sie Twoje ambitne artykuły

gość25-07-07, 16:42   cytuj

Wszystko fajnie, ale jak mozna nie wiedziac kto to jest Marilyn Monroe, Frank Sinatra czy Grace Kelly! Trzeba sie bylo wychowac na jakiejs pustyni kulturalnej!

Carrie25-07-07, 15:30   cytuj | zobacz moje komentarze i profil

Jak tylko zobaczyam tytul wiedzialam, ze to bedzie artykul Holly ;) Czekam na nastepny!

Jordisonka25-07-07, 14:58   cytuj | zobacz moje komentarze i profil

kolejny news z cyklu "edukacyjnych" dla fanek paryża h. i brytnej z pyr... czekam na więcej ;)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
czytaj mojego ostatniego newsa: Travis Barker

cool25-07-07, 14:41   cytuj | zobacz moje komentarze i profil

New York ,New York uwielbiam tą piosenkę:)

Evanka25-07-07, 14:06   cytuj | zobacz moje komentarze i profil

widać że Holly xD

Agniesiaaa25-07-07, 13:16   cytuj | zobacz moje komentarze i profil

Swietny artykul. ;) Jak zresztą wszytkie twoje xD
Połowy nie kojarze ani nie znam ale to nic ^^
No ;D

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
czytaj mojego ostatniego newsa: Eva Longoria

Paris25-07-07, 13:16   cytuj | zobacz moje komentarze i profil

Od kiedy przeczytałam tytuł, wiedziałam, że to artykuł hollywood :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
czytaj mojego ostatniego newsa: Brunetki, blondynki...

mia9325-07-07, 12:25   cytuj | zobacz moje komentarze i profil

Ździwiłam się bo myślałam że nie znam ani jednego jego utworu xD.. A z tych tutaj słyszałam większość. :D

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
czytaj mojego ostatniego newsa: Skóra Rihanny

mia9325-07-07, 12:25   cytuj | zobacz moje komentarze i profil

Ździwiłam się bo myślałam że nie znam ani jednego jego utworu xD.. A z tych tutaj słyszałam większość. :D

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
czytaj mojego ostatniego newsa: Skóra Rihanny

gość25-07-07, 12:24   cytuj

fajny artykuł. ciekawe tylko co za idiota moze nie wiedziec kto to marilyn monroe

Susie25-07-07, 12:20   cytuj | zobacz moje komentarze i profil

Super artykuł! Z niecierpliwością czekam na następne!

marcia12325-07-07, 11:59   cytuj | zobacz moje komentarze i profil

sie napracowałaś :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
czytaj mojego ostatniego newsa: Nowe zdjęcie Britney?

strony
1

Reklama


Pokrewne plotki

Reklama

Kozaczek poleca

Reklama

Mobilny Kozaczek

Kozaczek na iPhone'a Kozaczek na Androida