Catering pudełkowy – jak to działa?

Catering pudełkowy jest stosunkowo nową formułą usług na rynku gastronomicznym, tym niemniej z każdym miesiącem poszerza się grono jego fanów. W uproszczeniu, polega na tym, że za opłatą, posiłki raz dziennie przyjeżdżają pod drzwi klienta. Oferta diet w cateringu pudełkowym jest bardzo szeroka. Każdy – w zależności od preferencji kulinarnych czy szczególnych potrzeb żywieniowych znajdzie coś dla siebie. W dużych miastach działa nawet po kilka firm zajmujących się tą formą działalności – jest więc w czym wybierać.

Czas to pieniądz

Catering pudełkowy ma nad tradycyjnym, staroświeckim gotowaniem tę przewagę, że praktycznie nie angażuje czasu. – Zamawiam. Płacę. Posiłki przyjeżdżają pod drzwi – tak to działa. Nie muszę się troszczyć o zakupy, zastanawiać, co zjeść czy potem angażować czas w ich przygotowanie. Pracuję po 10-12 godzin dziennie i zwyczajnie nie miałbym na to czasu. Z kolei jedzenie na mieście byłoby dla mnie dość niefortunnym rozwiązaniem – tłumaczy pan Jan. Firmy zajmujące się cateringiem pudełkowym podkreślają, że oferowane przez nie posiłki są przygotowywane na bieżąco, a następnie w szczelnych, szczegółowo opisanych opakowaniach trafiają do klienta w formie całodniowego zestawu. Rozwiązanie więc jest wyjątkowo wygodne za zapracowanych.

Catering pudełkowy – dla liczących kalorie, diabetyków, bezglutenowców

Kolejną grupą odbiorców cateringu pudełkowego są osoby o specjalnych potrzebach żywieniowych, na przykład zmagające się z nadprogramowymi kilogramami lub kontrolujące wagę, co jest szczególnie istotne na przykład wśród sportowców. W tym wypadku, kluczowa jest ich wartość kaloryczna i zawartość składników odżywczych. W zaciszu domowej kuchni trudno w przygotowanych daniach precyzyjnie określić te parametry, więc catering pudełkowy jest w tym wypadku dobrym rozwiązaniem. Jedną z form go oferujących jest https://bedietcatering.pl/. Catering pudełkowy jest również doskonałą alternatywą dla osób będących na różnych dietach, np. tzw. eliminacyjnych – nietolerujących laktozy, unikających glutenu czy diabetyków. W ich przypadku samodzielne przygotowanie urozmaiconych posiłków nastręcza pewnych kłopotów. – Jestem cukrzykiem. Trudno mi odnaleźć się w gąszczu wszystkich wytycznych mojego diabetologa. Wolę, by zajęli się tym za mnie specjaliści – twierdzi z kolei pan Krzysztof, korzystający z cateringu pudełkowego dedykowanego diabetykom.

Catering pudełkowy – ile to kosztuje?

Czy dieta pudełkowa jest droga? Wszystko zależy od miasta, wybranej diety itp. Ceny cateringu dietetycznego zaczynają się od około 40 zł dziennie i w zależności od skomplikowania i zawartości kalorycznej mogą osiągnąć nawet cenę około 100 zł dziennie. W praktyce oznacza to, że w opcji standardowej catering pudełkowy będzie kosztował około 1200 zł miesięcznie, ale jego cena może sięgnąć nawet około 3 000 zł.

Materiał partnerar