Zespół jelita drażliwego jest przewlekłą chorobą, której towarzyszą przykre dolegliwości takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia czy gazy. To powszechny problem dotyczący nawet 20% społeczeństwa. Zaburzenie pracy układu pokarmowego znacznie obniża jakość życia. Na szczęście można zredukować uciążliwe objawy, stosując właściwą dietę. Na czym powinna polegać?

Zespół jelita drażliwego a probiotyki

W przypadku osób chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS) często dochodzi do bakteryjnego przerostu mikroflory jelitowej. Zmiany jakościowe we florze mogą nasilać symptomy towarzyszące dolegliwości. Aby poprawić funkcjonowanie jelit przy IBS, zaleca się suplementowanie probiotyków. Pożyteczne szczepy bakterii mogą zahamować rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów i poprawić wchłanianie substancji odżywczych. Probiotyki poprawiają też funkcje układu odpornościowego i pomagają zwalczać stany zapalne. Ponadto dobroczynne bakterie ograniczają produkcję gazu i spowalniają pracę jelit. Poprawie ulega częstotliwość wypróżnień oraz konsystencja stolca.

Jakie szczepy bakterii stosować na zespół jelita drażliwego? Skuteczne probiotyki na IBS należą do rodzin Lactobacillus i Bifidobacterium. Korzyści dla zdrowia przynosi również suplementowanie drożdży Saccharomyces.

Dieta Low FODMAP

Chorym na zespół jelita drażliwego zaleca się stosowanie diety o nazwie Low FODMAP. Polega ona na spożywaniu pokarmów zawierających niewielką ilość fermentujących oligo-, di-, mononosacharydów i polioli. Zdaniem specjalistów od IBS jest to najlepszy sposób żywienia przy omawianej dolegliwości. Produkty, które mogą być bezpiecznie spożywane, zostały dobrze przebadane. Zaklasyfikowano je do grupy Low FODMAP. Jedzenie tego typu żywności powinno ograniczać uciążliwe objawy. Z jadłospisu zaleca się wyłączenie produktów klasyfikowanych jako High FODMAP albo ograniczenie częstotliwości ich spożywania. Zawierają one dużo fermentujących cukrów nasilających symptomy takie jak gazy czy biegunki.

zespół jelita drażliwego

Dieta Low FODMAP zakłada przeprowadzenie dwóch etapów w celu ustalenia optymalnego sposobu odżywiania – eliminacji oraz reintrodukcji. W pierwszym z nich wyklucza się wszystkie produkty High FODMAP. Jadłospis przez 4-6 tygodni składa się wyłącznie z produktów bezpiecznych przy IBS. W kolejnych tygodniach testuje się określone grupy pokarmów mogących nasilać dolegliwości przy zespole jelita drażliwego. Zachowując bezpieczną bazę w postaci produktów Low Fodmap, każdego tygodnia przez 3 dni wprowadza się jeden wybrany składnik zawierający określone fermentujące cukry, np. laktozę czy maltitol. Stopniowo zwiększa się porcję danego pokarmu. W ten sposób można określić, jakich cukrów nie toleruje organizm i wykluczyć je z codziennej diety.

Eliminacja produktów high FODMAP

Jaka żywność może nasilać dolegliwości przy IBS? Na występowanie objawów często wpływa spożywanie buraków, brokułów, kapusty, cebuli, czosnku, słodkiej kukurydzy, groszku, kalafiora, pora, grzybów, kiełków, brukselki, szparagów, kopru włoskiego i karczochów. Przy IBS nie zaleca się jedzenia soi, fasoli, soczewicy ani ciecierzycy. Wśród owoców do grupy High FODMAP należą jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, morele, nektarynki, brzoskwinie, mango, arbuz, awokado, liczi oraz owoce suszone. Objawy IBS może nasilać też picie soków owocowych, mleka krowiego, owczego i koziego. Niewskazane jest spożywanie jogurtów z laktozą, miękkich serów, lodów mlecznych ani produktów zawierających sorbitol, ksylutol, mannitol, maltitol, izomalt oraz fruktozę.

zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego jest chorobą wymagającą przekształcenia swojego sposobu odżywiania. Najlepiej sprawdza się w jej wypadku dieta Low FODMAP. Po przeprowadzeniu fazy eliminacji i reintrodukcji można określić, które grupy pokarmów najbardziej nasilają dolegliwości. Po wykluczeniu ich z codziennej diety uda się ograniczyć symptomy IBS i poprawić jakość swojego życia.

 

Materiał partnera