Dziś 3. odcinek nowego cyklu Kozaczka Diety gwiazd. Znów gościmy w kuchni modelki, Klaudii Strzyżewskiej. Tym razem Klaudia pokazuje nam prosty przepis na domowy, zdrowy, wegański krem.

Wegańska nutella bez cukru i oleju palmowego

Jakiś czas temu internet podbiło zdjęcie wrzucone przez jednego z użytkowników serwisu reddit. Użytkownik pokazał skład uwielbianego na całym świecie kremu. Okazało się, że głównymi składnikami Nutelli są cukier i olej palmowy. Słodko-tłusty duet zdominował tototalnie skład kremu. Wartościowe kakao i orzechy laskowe to zaledwie niewielka część słodkiego przysmaku.

Diety gwiazd – dziś ŚNIADANIE MODELKI. Klaudia pokazuje przepisy na zdrowy szot i wegańskie pankejki

Wielu internautów było w szoku – trochę inaczej wyobrażali sobie skład swojego ulubionego dodatku do naleśników czy chrupkiego pieczywa!

W ostatnim czasie prawdziwą furorę robią kremy domowej roboty – przygotowane w oparciu o prosty skład. Wariant Klaudii nie ma w sobie cukru ani oleju.

 

Wegańska nutella bez cukru i oleju palmowego

SKŁADNIKI:
100 g orzechów nerkowca
200 g orzechów laskowych
150 ml syropu klonowego lub z agawy
150 ml mleka roślinnego
5 łyżeczek gorzkiego kakao
2 łyżeczki surowego kakao
1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Jak zrobić zdrowy krem z orzechów i kakao – zobaczcie wideo Klaudii:

 

WAŻNE:

Nie trzymajcie za długo orzechów laskowych w piekarniku, bo będą gorzkie – podkreśla Klaudia. – Kiedy już będą zrobione, to pocierając ziarenka o dłonie, pozbędziecie się łupinek – one też dają gorzki posmak – mówi Klaudia.

DIETY GWIAZD – nowy CYKL na Kozaczku! Dziś zaglądamy do kuchni MODELKI

 

 

Krem Klaudii nie jest idealnie gładki:

Wszystko zależy od blendera – mówi Klaudia. – Ja miałam słaby blender wiec mam tam trochę grudek. Ale lepszym bez problemu można zrobić gładką masę.

 

Spróbujecie?