

Rygorystyczne podejście do protokołu Królowej Elżbiety II sięga również kuchni. Niedawno informowaliśmy, że członkowie rodziny królewskiej mają zakazane niektóre dania, a kucharze nie mogą korzystać z przyprawy takiej jak na przykład czosnek.

Jak się okazuje Królowa Elżbieta nie lubi eksperymentować w kuchni. Jest raczej za sprawdzonymi przepisami. Osobisty kucharz monarchini – Darren McGrady zdradził pewien kulinarny sekret Królowej, który może zmienić wizerunek Elżbiety.

Do czego słabość ma Królowa Elżbieta?
Jest absolutnie uzależniona od czekolady. Czego nie wpisalibyśmy do menu, jeśli ma czekoladę, na pewno to wybierze. Zwłaszcza, gdy jest to czekoladowa tarta. Jeśli chodzi o główne danie, uwielbia miksować tradycyjne smaki z Wysp. Na przykład stek po gaelicku. Średnio wysmażony, z grzybami i sosem na bazie whisky – zdradził Darren.

Co jeszcze uwielbia jeść królowa Elżbieta?
Na pierwsze danie zwykle wybiera ryby. Wędzony łosoś, makrela. Uwielbia lokalne produkty, które można zdobyć na terenie jej posiadłości, więc jeśli łosoś, to tylko z Balmoral, z rzeki Dee. Gotujemy dużo podobnych dań, często je powtarzamy, głównie z kuchni francuskiej i brytyjskiej. Jest sporo tradycyjnych dań, jak francuski halibut na łóżku ze szpinaku z sosem Morney – zdradził kucharz.

Elżbieta II cieszy się witalnością i zdrowiem, może warto zainspirować się jej dietą? Szczeglacinie czekoladą 😉