5 lutego 2024 roku Pałac Buckingham poinformował, że król Karol III zmaga się z nowotworem. W oświadczeniu zabrakło jednak szczegółów dotyczących zdrowia monarchy. Wiadomo, że raka wykryto podczas planowanego pobytu 75-latka w szpitalu i że nie jest on związany z prostatą (to właśnie w związku z jej powiększeniem hospitalizowano króla).

Dlaczego nie znamy szczegółów dotyczących choroby króla Karola III? Wyjaśnia była doradczyni monarchy

Król Karol III przerwał milczenie

Teraz głos postanowił zabrać sam zainteresowany król Karol III. Na oficjalnym profilu instagramowym rodziny królewskiej pojawił się osobisty wpis króla. Na wstępie podziękował za wszystkie wiadomości i życzenia, które otrzymał w ostatnich dniach.

Chciałbym wyrazić moje najszczersze podziękowania za wiele wiadomości wsparcia i życzenia, które otrzymałem w ostatnich dniach. Jak wiedzą wszyscy, których dotknął rak, tak życzliwe myśli są największym pocieszeniem i wsparciem. Jak wiedzą wszyscy, których dotknęła choroba nowotworowa, takie życzliwe myśli są największym pocieszeniem i wsparciem – czytamy w oświadczeniu.

U króla Karola III zdiagnozowano nowotwór! W jakim stanie jest monarcha?

Zwraca uwagę, że ujawnienie swojej choroby zwróciło większą uwagę na wiele organizacji zajmujących się osobami chorymi na nowotwór:

Cieszy mnie również, że podzielenie się informacją na temat mojej diagnozy pomogło zwrócić uwagę na wszystkie te organizacje, które zajmują się niesieniem wsparcia dla pacjentów nowotworowych oraz ich rodzin w Wielkiej Brytanii i na świecie. Mój nieustający podziw dla ich niestrudzonej opieki i poświęcenia stał się jeszcze większy po tym, jak miałem okazję doświadczyć ich efektów na własnej skórze– czytamy na Instagramie.

Król Karoll III widziany po raz pierwszy od informacji o diagnozie

Mimo oświadczenie nadal nie dowiedzieliśmy się, w jakim stanie jest Król Karol. Jak przechodzi chemioterapię i jak będą wyglądać najbliższe tygodnie króla.

Książę Karol i księżna Camilla na premierze „No Time To Die” fot. PA Images / Forum

Książę Karol, książę William na oficjalnym wystąpieniu

książę Karol, książę William/fot. FORUM