Okres jesienno-zimowy stanowi czas najbardziej nasilonych zachorowań na infekcje bakteryjne oraz wirusowe. Działając profilaktycznie warto sięgnąć po naturalne produkty wzmacniające odporność.

W tym trudnym dla naszego układu immunologicznego okresie, oprócz terapii farmakologicznej warto wesprzeć swój organizm naturalnymi środkami, które znajdziemy w naszej kuchni. Wiele produktów pochodzenia roślinnego ma potwierdzone działanie przeciw bakteryjne czy przeciwzapalne. Włączając je do diety dostarczamy do naszego organizmu cennych witamin, składników mineralnych oraz innych substancji biologicznie aktywnych, które skutecznie ochronią organizm w okresie spadku odporności. Zamiast podejrzanych suplementów witaminowych lepiej wybrać naturalne produkty, które wspomogą linię obrony naszego organizmu.

Przyprawy dla odporności

Oprócz warzyw i owoców istotnym produktem w walce z infekcjami są przyprawy. Wykazują one silne właściwości rozgrzewające, tym samym pobudzając układ odpornościowy do walki z patogenami. Substancje zawarte w ziołach i przyprawach mogą wykazywać silne działanie termogeniczne np. dzięki zawartości kapsaicyny. Potrawy, które znajdują się w naszym jadłospisie na co dzień warto uzupełnić takim przyprawami jak:

  • Pieprz cayenne
  • Kmin rzymski
  • Pierz biały
  • Cynamon
  • Imbir
  • Kurkuma
  • Goździki
  • Anyż

Wszystkie te przyprawy charakteryzują się ponad to właściwościami przeciwbakteryjnymi oraz przeciwzapalnymi. Warto łączyć je również z naparami ziołowymi czy koktajlami z dodatkiem miodu i cytryny.   

Witamina odporności – produkty bogate w witaminę C

Nie od dziś wiadomo, że jedną z najważniejszych witamin wpływających na odporności organizmu jest witamina C. W naszych organizmie pełni bardzo wiele funkcji, między innymi ma działanie antyoksydacyjne, stymulujące układ nerwowy, krwionośny oraz interesujący nas układ odpornościowy. Wzbogacając codzienną dietę w produkty bogate w tę witaminę zadbamy o prawidłową profilaktykę przed chorobami, a w trakcie ich trwania wspomożemy pracę układu odpornościowego, co powinno przyspieszyć powrót do zdrowia. Produkty, zasobne w ten związek to:

  • Czarny bez – zarówno owoce jak i kwiaty czarnego bzu wykazują silne działanie przeciwzapalne i immunomodulujące. Z racji wysokiej zawartości witaminy C, sok z czarnego bzu warto spożywać regularnie. W okresie zachorowań stosowanie soku z czarnego bzu będzie wykorzystamy jego działanie wykrztuśne i wspomagające pracę układu oddechowego.
  • Pietruszka – natka pietruszki stanowi doskonałe źródło tej witaminy. Watro włączyć ją do większości dań w ciągu dnia.
  • Czarna porzeczka – owoce porzeczki zawierają w 100 g aż 164 mg witaminy C. Owoce te można spożywać jako dodatek do koktajli czy herbaty. Należy jednak uważać na soki porzeczkowe czy dżemy które są często dosładzane. Na dodatku zawartość samej witaminy w gotowym produkcie jest niska, ze względu na obróbkę termiczną, która niszczy witaminę C.
  • Acerola – jako egzotyczny komponent naszej diety acerola jest istotnym źródłem wielu witamin, w tym witaminy C. Sok z tego owocu w 100 g dostarczy nam aż 1600 mg witaminy C. Dzięki temu acerola skutecznie wspomoże prace układu odpornościowego, dodatkowo charakteryzując się silnym działaniem przeciwutleniającym.

Co jeść, aby być odpornym zimą?

Naturalne wzmocnienie mikroflory jelitowej

Odpowiedz immunologiczna organizmu jest stymulowana przez wiele mechanizmów obronnych znajdujących się w jelitach. Utrzymanie odpowiedniej równowagi jelitowej, dzięki zachowaniu odpowiedniego mikrobiomu w naszym układzie pokarmowym, skutecznie wpływa na wzrost odporności całego organizmu. Wszelkie odstępstwa od prawidłowego składu mikrobioty określanego jako dysbioza, prowadzić może do większego ryzyka infekcji. Ponadto mikroflora jelitowa stanowi naturalną ochronę organizmu przed zewnętrznymi patogenami. Aby zachować prawidłowy stan mikroflory jelitowej, warto sięgnąć po produkty, które są ich naturalnym źródłem. Do produktów, które dostarczą bakterii probiotycznych należą:

  • Kiszonki – kapusta, ogórki czy buraki kiszone. Z racji przemian podczas procesu fermentacji są cennym źródłem flory bakteryjnej. Ponadto są niskokaloryczne oraz bogate w wiele cennym witamin z grupy B oraz witaminę C.
  • Mleczne produkty fermentowane – jogurty, kefiry, mleko acidofilne.

Należy również pamiętać, że aby kompleksowo zadać o florę bakteryjną, należy włączyć do diety prebiotyki, czyli substancje stymulujące rozwój mikroflory jelitowej.

Podsumowanie

W okresie wzmożonych zachorowań powinniśmy pamiętać o codziennym dostarczaniu odpowiedniej dawki substancji, które skutecznie będą wspierać nasz układ odpornościowy. Przed sięgnięciem po wątpliwej jakości suplementy, warto włączyć naturalne produkty, które skutecznie zmobilizują układ odpornościowy do walki z patogenami.  Przy wyborze odpowiednich produktów, wspomagających nasz organizm warto skonsultować się z dietetykiem. Specjalista żywieniowy dzięki dedykowanej  aplikacji dla dietetyków stworzy prawidłowo zbilansowany jadłospis pod względem wszystkich składników odżywczych, witamin, składników mineralnych i innych. Na stronie kcalmar.com z łatwością znajdziemy dietetyka w swojej okolicy lub takiego, który przyjmuje online i specjalizuje się w danym obszarze dietetyki na przykład sportowej, klinicznej czy psychodietetyki. Na wspomnianej stronie znajdziemy także ciekawe artykuły odnośnie zdrowego żywienia, w tym żywienia w czasie choroby. W temacie zdrowego żywienia polecamy również blog o dietach pudełkowych.

 

 

Materiał partnera