Jajeczne chmurki będą tym, co codziennie będziesz jeść na śniadanie
Jeśli znudziła Ci się klasyczna jajecznica.
Wychodzisz z założenia, że najlepsze śniadanie to jajka? Jeśli masz już dość klasycznych propozycji pokroju jajko sadzone, jajecznica czy jajka na miękko, wypróbuj przepis, który podbija serca internautów.
Zobacz: Dieta Kopenhaska: efekty warte są każdego wyrzeczenia?
Co potrzebujemy? Jajka (taką, ilość, którą zjemy), sól, pieprz, szczypiorek i parmezan.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka umieszczamy każde w osobnym naczyniu tak, aby się nie rozpłynęły.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy szczyptę soli, parmezan i szczypiorek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Formujemy ją łyżką tak, aby w środku powstało wgłębienie na żółtko.
Pieczemy przez 5-8 minut, po czym umieszczamy na środku żółtko i pieczemy przez kolejne 3 minuty.
Smacznego!