Wiemy, kto poprowadzi 6. edycję Hell's Kitchen

przejdź do komentarzy

To już pewne. On zastąpi Wojciecha Modesta Amaro.

hells kitchen hells kitchen/Hell'sKitchen/Polsat
Szef kuchni i współwłaściciel warszawskiej restauracji L’enfant Terrible, Michał Bryś, został okrzyknięty tytułem "Szef Jutra 2016" przez Gault&Millau - polską edycję jednego z najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych świata. Już od września na antenie Telewizji Polsat Michał Bryś poprowadzi szóstą edycję najsłynniejszego kulinarnego show Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia.

Zobacz: Patrycja Karczewska z Projekt Lady lubi ubrania z sex shopu

- W moim poprzednim życiu byłem reżyserem, scenarzystą, menadżerem artystów i producentem telewizyjnym – mówi o sobie Michał Bryś.


Przez 15 lat pracy w branży muzycznej i telewizyjnej udało mu się osiągnąć wiele sukcesów, zdobyć uznanie i pracować z najlepszymi, m.in.: z zespołem Hey, Kasią Kowalską, Kasią Nosowską, Perfectem i wieloma innymi artystami. Będąc u szczytu, porzucił dotychczasową pracę i zajął się tym, co kochał najbardziej - gotowaniem!

Szef kuchni L’enfant Terrible, jednej z najlepszych warszawskich restauracji, w zaledwie dwa lata zdobył uznanie gości oraz został doceniony i nagrodzony przez krytyków kulinarnych. Michał Bryś nie skończył żadnej szkoły gastronomicznej, nie przeszkadzało mu to w zdobywaniu doświadczenia zawodowego na stażach w najlepszych restauracjach świata: De Librije w Zwolle (3 gwiazdki Michelin), The Ledbury w Londynie (2 gwiazdki Michelin), Geranium w Kopenhadze (3 gwiazdki Michelin), The Harwood Arms w Londynie (1 gwiazdka Michelin). Jednak pierwszą profesjonalną kuchnią, w której nowy prowadzący "Hell's Kitchen" miał szansę pracować było Atelier Amaro - pierwsza polska restauracja wyróżniona gwiazdką Michelin.

Zobacz: Amaro odszedł z Hell's Kitchen, bo miał dość krzyczenia na ludzi!

Pasję do gotowania Michał Bryś ma w genach. Jego przodkowie prowadzili restaurację na Śląsku i zajmowali się młynarstwem i rzeźnictwem. Jednak to babcia pokazała mu świat smaków i aromatów. – Babcia rewelacyjnie gotowała, była kucharką totalną i siedziała tylko w kuchni. Zawsze po szkole chodziłem do niej na obiad. Siedziałem w tej kuchni i patrzyłem, co tam się dzieje. Chłonąłem te zapachy i próbowałem tych wszystkich rzeczy – wspomina Michał Bryś i dodaje, że początki jego "prawdziwego gotowania", sięgają liceum.

Z czasem nowy szef "Piekielnej Kuchni" zaczął nabierać coraz więcej wprawy w gotowaniu. Pragnął upewnić się, że jest to droga, którą chce podążać. Postanowił więc sprawdzić się w zawodowych kuchniach. Pierwszą z nich była należąca szefa Wojciecha Modesta Amaro. Następnie wysłał listy do wybranych szefów kuchni na całym świecie. Napisał o pasji i dołączył zdjęcia swoich dań, co wystarczyło, żeby móc szlifować swój kunszt u boku najlepszych z najlepszych. Dziś, wspierany przez przyjaciół i partnerów biznesowych, kontynuuje rodzinną tradycję w restauracji L’enfant Terrible na warszawskim Starym Mokotowie.

Zobacz: Restauracje, w których każdy powinien coś zjeść



Wiemy, kto poprowadzi 6. edycję Hell's Kitchen

Wiemy, kto poprowadzi 6. edycję Hell's Kitchen

Polecane wideo

Skomentuj Staraj się pisać bez błędów

dodasz komentarz jako gość - jeżeli chcesz zarejestrować nicka - załóż konto z avatarami!

Jeszcze nikt tego nie skomentował. Bądź pierwsza!