Meghan Markle (38 l.) i książę Harry (35 l.) zadecydowali, że odchodzą od rodziny królewskiej. Chcą być niezależni finansowo i dzielić życie między Wielką Brytanię, a Kanadę. Ich odejście stało się najgorętszym tematem ostatnich dni. I znów jest głośno!

Meghan Markle w SWOIM ŻYWIOLE! W Kanadzie robi to bez przerwy, w Wielkiej Brytanii NIE MOGŁA

Megxit – Królowa Elżbieta wydała oświadczenie na temat przyszłości księcia Harry’ego i księżnej Meghan

Na oficjalnym instagramowym profilu Meghan i Harry’ego pojawiło się oświadczenie wystosowane przez królową Elżbietę. Monarchini poinformowała, że o ich odejściu rozmawiali wspólnie. Ponadto podziękowała wnukowi i jego rodzinie.

Ciesze się, że po wielu miesiącach rozmów i dyskusji, wspólnie udało się znaleźć konstruktywne i wspierające porozumienie dla mojego wnuka i jego rodziny. Harry, Meghan i Archie zawsze będą bardzo kochanymi członkami mojej rodziny. Zdaję sobie sprawę z wyzwań, jakie napotkali w wyniku intensywnej analizy w ciągu ostatnich dwóch lat i popieram ich pragnienie bardziej niezależnego życia. Chcę im podziękować za ich poświęconą pracę w tym kraju i poza nim. Jestem szczególnie dumna z tego, że Meghan tak szybko stała się członkiem rodziny. Cała moja rodzina ma nadzieję, że dzisiejsza umowa pozwoli im budować szczęśliwe i spokojne nowe życie – czytamy.

Meghan i Harry udostępnili na Instagramie piosenkę o odejściu z pałacu? Wywołała OBURZENIE

Królowa ODEBRAŁA tytuły królewskie księżnej Meghan i księciu Harry’emu

Jednocześnie królowa oznajmiła, że odbiera tytuły królewskie – His (Her) Royal Highness. Harry będzie odtąd znany jako Harry, książę Sussex, Meghan zaś pozostanie księżną Sussex.

Wnuk królowej oraz jego rodzina będą mogli zawierać wszelkie umowy i zarabiać w dowolny sposób z jednym zastrzeżeniem – nie mogą nigdy wykorzystywać w relacjach biznesowych wartości związanych z monarchią.

Książę Harry i jego żona zdecydowali, że zwrócą 2,4 miliona funtów, które zostały przeznaczone na renowację ich domu Frogmore Cottage.

Pałac Buckingham podał, że nowe zasady zaczynają obowiązywać na wiosnę 2020. W tym momencie Harry i Meghan mają się odsunąć od obowiązków w rodzinie królewskiej. Przestaną też pobierać pieniądze z publicznych środków za pełnienie tych funkcji.