Dieta w ciąży to jedno z tych zagadnień, którym przyszłe mamy poświęcają znaczną ilość czasu i który wywołuje duże emocje. Ostatnio ogromne kontrowersje wywołał wpis na instagramowym profilu szpitala w Oleśnicy ze zdaniem: „Zamknij lodówkę i jedz dla dwojga, a nie za dwoje”. Reakcja na wpis pokazuje, jak delikatny jest to temat. Jednak prawdą jest, że jedne nawyki żywieniowe w ciąży są lepsze niż inne. Co do nich należy?
Opinie dotyczące tego, co wolno, a czego nie wolno jeść przyszłej mamie zmieniały się na przestrzeni lat. Ma to związek z rozwijaniem się wiedzy o rozwoju płodu i tym, jak poszczególne pokarmy wpływają na zdrowie mamy. Poznaj produkty zalecane ciężarnym kobietom według najnowszej wiedzy.
Owoce
W okresie ciąży szczególnie ważne jest dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, a te znajdziemy głównie w owocach. Zaletą owoców jest to, że są to produkty nieprzetworzone. Taką żywność coraz trudniej znaleźć na sklepowych półkach (a przynajmniej trzeba uważnie czytać skład, by nie „naciąć się” na produkty pełne sztucznych konserwantów i barwników). Ponadto owoce stanowią źródło błonnika, dzięki czemu zapobiegają jednej z bardziej dokuczliwych dolegliwości w ciąży, jaką są zaparcia. Szczególnie zalecane owoce w diecie ciężarnych to: maliny (działanie przeciwzapalne, źródło witaminy C), śliwki (źródło magnesu, wapnia, żelaza), granat (bogaty w witaminy A, B, C, E, a także potas, żelazo i wapń), jabłka (źródło błonnika). Warto jednak zachować ostrożność przy spożywaniu cytrusów i truskawek ze względu na silne działanie alergizujące. Więcej na temat spożywania owoców w czasie ciąży przeczytasz na Mamazone.pl: https://www.mamazone.pl/artykuly/ciaza-i-porod/ciaza/dieta/owoce-w-ciazy/.
Nabiał
Mleko i jogurty to niezastąpione źródła wapnia potrzebnego do rozwoju układu kostnego malucha. Jeśli w twoim organizmie zabraknie tego makroelementu, dziecko i tak „upomni” się o nie kosztem stanu twojego uzębienia i kości. Dlatego tak ważne jest, aby w ciąży zadbać o dostarczenie organizmowi dostatecznej ilości wapnia. Jednak w przypadku nabiału w diecie ciężarnej im mniej naturalności, tym lepiej. Mleko i jego przetwory powinny być pasteryzowane, aby uniknąć zakażenia bakteriami, które mogą się rozwijać w surowym mleku „prosto od krowy”.
W okresie ciąży szczególną wagę należy przywiązywać do daty ważności przetworów mlecznych. Jeśli do tej pory z przymrużeniem oka traktowałaś informację „należy spożyć przed”, w ciąży traktuj ją poważnie.
Kobietom w ciąży odradza się też spożywanie serów pleśniowych, zarówno tych z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, roquefort), jak i łagodnych camembertów. Natomiast ser i twaróg z mleka pasteryzowanego są bezpieczne. Podobnie jak mleko i jogurt, ważnym źródłem białka są jajka. Na te możesz sobie pozwolić codziennie, bo w ciąży zapotrzebowanie na białko wzrasta aż o 20%. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania jajek może być zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Dieta w ciąży: co jest najzdrowsze dla przyszłych mam?
Kobiety w ciąży narażone są na choroby, których można uniknąć przy odpowiedniej diecie. Ograniczenie soli uchroni przed nadciśnieniem, zaś słodyczy i węglowodanów prostych – przed cukrzycą ciążową. Aby uchronić się przed anemią, warto zadbać o odpowiednią suplementację żelaza i kwasu foliowego.
Artykuł sponsorowany