PALCE LIZAĆ! Najlepsze przepisy na śniadania według kucharzy programu „Pytanie na Śniadanie”
Proste i szybkie!

„Pytanie na śniadanie” to jeden z pierwszych programów śniadaniowych w Polsce. Od początku istnienia programu, widzowie w każdym odcinku poznają przeróżne przepisy na dania: od światowej po polską, tradycyjną kuchnię. Od 18 lat Telewizja Polska zatrudnia najlepszych kucharzy w kraju.
Kucharze z „Pytania na Śniadanie”
Przedstawiamy najlepsze przepisy na śniadanie według kucharzy z programu „Pytanie na Śniadanie„: Joli Kleser, Jakuba Steurmarka, Celiny Statkiewicz, Jakuba i Michała Budnika, Tomasza Królikowskiego i Josepha Seeletso.
JOLA KLESER – tost na chałce z owocami
Składniki:
Chałka (im bardziej czerstwa tym lepsza)
maliny
rozmaryn
cukier brązowy
jajka
Przepis:
Wrzucamy na rozgrzaną patelnie mrożone maliny, cukier brązowy, rozmaryn i trochę soku z pomarańczy. Kroimy chałkę, nacinamy każdy kawałek na środku i wkładamy kostkę gorzkiej czekolady do środka. Następnie w osobnej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko i troszeczkę wsypujemy cynamonu – w tym maczamy z każdej strony chałkę (trzymamy około minuty). Roztapiamy na patelni masło i podpiekamy chałkę przez około 1,5 minuty. Na koniec dodajemy na talerz ciepłe maliny prosto z patelni.
Przepis w wersji wideo TUTAJ.
JAKUB STEURMARK – ciabatta z tartym czosnkiem, pomidorem, szynką parmeńską i parmezanem z oliwą
Składniki:
Bułka – ciabatta
Czosnek
Pomidor
Rukola
Płatki parmezanu
Ocet balsamiczny
Szynka parmeńska
Oliwa z oliwek
Przepis
Przecinamy na pół bułkę i grillujemy od spodu, żeby powierzchnia była twarda. Następnie pocieramy ją ząbkiem czosnku, a później kładziemy pomidor po zgrillowanej stronie. Na to dodajemy rukolę, płatki parmezanu, ocet balsamiczny, szynkę parmeńską i oliwę z oliwek.
Przepis w wersji wideo TUTAJ.
CELINA STATKIEWICZ – kokosowa ryżanka
Składniki:
Mleko
Płatki śniadaniowe
Wiórki kokosowe
Syrop z agawy
Przepis:
Do zagrzanego mleka w garnku, wsypujemy płatki, wiórki kokosowe i syrop z agawy. Podsmażamy na patelni wiórki kokosowe. Na osobnej patelni roztapiamy czekoladę. Płatki z mlekiem przekładamy do naczynia, następnie zalewamy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowym z patelni.
Przepis w wersji wideo TUTAJ
JAKUB BUDNIK – Placuszki z serka wiejskiego z owocami
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Olej do smażenia
Mięta
Truskawki
Czereśnie
Serek homogenizowan
Przepis:
Proszek do pieczenia i mąkę przesiewamy razem przez sito do miski, jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę za pomocą rózgi. Do utartych jajek dodajemy mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i serek wiejski, a następnie dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto smażymy na mocno rozgrzanej patelni zmniejszając ogień przed smażeniem. Smażmy nieduże placki o średnicy ok 8cm, takie potrzebują ok.1,5 minuty z każdej strony, powinny być puszyste i delikatne, idealnie smakują ze słodkimi owocami.
Przepis w wersji wideo TUTAJ
TOMASZ KRÓLIKOWSKI – Mistrzowska jajecznica Tomka Królikowskiego
Składniki:
masło
3 jaja
1 łyżka crème fraîche
Świeży szczypiorek
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie podać na chrupiącej grzance
Przepis:
Na zimną patelnie dodać zimne masło i wybić jaja. Ustawić na średniej mocy kuchenki i kręcić najlepiej spatulą, aby całość się połączyła i dokładnie się gotowała. Technika polega na wolnym doprowadzeniu do odpowiedniej temperatury, podobnie jak z risotto czyli cały czas mieszając podgrzewać i studzić. Po kilku minutach jajecznica zacznie gęstnieć i to moment, aby dodać śmietankę. Jajecznica się lekko ostudzi i przestanie się mocno gotować. Śmietanka nada połysku i smaku. Doprawić i dodać siekany szczypior.