Zmarł twórca słynnych zakładów mięsnych. Jego imperium upadało w atmosferze skandalu
Przypominamy burzliwą historię Zakładów Mięsnych Henryk Kania.
Henryk Kania był przedsiębiorcą z Ustronia, który w latach 90-tych stworzył słynne Zakłady Mięsne Henryk Kania. Przez pewien czas jego firma była liderem w branży mięsnej, a produkty sygnowane jego nazwiskiem trafiały do wszystkich sklepów w całej Polsce. Zakłady Mięsne Henryk Kania produkowały między innymi wędliny oraz kabanosy dla Biedronki. W czasach największej świetności w zakładzie produkowano nawet 200 ton mięsa dziennie.
W 2003 roku biznesmen przekazał kierowanie firmą swojemu synowi, Henrykowi Kani Juniorowi. Początkowo firma dobrze radziła sobie na rynku, a syn mięsnego potentata nie szczędził pieniędzy na marketing. Reklamy Zakładów Mięsnych Henryk Kania można było znaleźć między innymi w materiałach sponsorskich piłkarskiej Ekstraklasy. W 2010 roku przychody ze sprzedaży wynosiły około 100 mln złotych.
Problemy pojawiły się w 2019 roku, gdy śledczy wzięli pod lupę sprawozdania finansowe. Wyszło na jaw, że firma wystawiła około 5,5 tysiąca fikcyjnych faktur VAT o wartości 740 milionów złotych.
W 2020 roku syn przedsiębiorcy został zatrzymany na terenie Argentyny. Postawiono mu zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz oszustw na użą skalę. Mężczyzna nie trafił jednak do więzienia – nie udało się sprowadzić go do kraju w ramach procedury ekstradycyjnej.
Sam Henryk Kania Junior zapewnia, że jego wyjazd z kraju nie był ucieczką oraz podtrzymuje, że jest niewinny. W specjalnym liście, który skierował do Donalda Tuska i Adama Bodnara Henryk Kania Junior podkreślał, że „nigdy się nie ukrywał, a o swoim adresie zamieszkania informował jeszcze przed aresztowaniem”.
Dodawał, że „jego mienie zostało bezpodstawnie zajęte i sprzedane za bezcen podczas rządów PiS”.
Po zatrzymaniu Henryka Kani Juniora, w 2020 roku Sąd Rejonowy w Katowicach ogłosił upadłość Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Za 100 mln zł netto część aktywów przejął Cedrob.
Dziś media obiegła informacja o śmierci Henryka Kani. Twórca słynnych Zakładów Mięsnych Henryk Kania zmarł 21 listopada 2024 roku w wieku 78 lat. O jego śmierci poinformował Paweł Sztefek, burmistrz miasta Ustroń:
„Kolejna smutna wiadomość. Zmarł Henryk Kania, mieszkaniec Ustronia, twórca słynnych Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Wyjątkowy Filantrop, szczególnie wspierający Fundację im. św. Antoniego w Ustroniu. Cześć Jego Pamięci! Rodzinie i Bliskim składam wyrazy współczucia” – napisał Sztefek w mediach społecznościowych.
Przyczyna śmierci nie została podana. Pogrzeb odbędzie się 26 listopada w kaplicy kościoła św. Klemensa w Ustroniu. Henryk Kania Junior nie pojawi się na pogrzebie ojca.
Rodzina w specjalnym apelu zwróciła się do osób, które chcą uczcić pamięć zmarłego o to, aby nie kupowali kwiatów na grób. Najbliżsi tłumaczą, że pieniądze przeznaczone na wiązanki pogrzebowe warto zamiast tego wpłacić na rzecz Fundacji św. Antoniego. Henryk Kania przez lata „hojnie wspierał działalność fundacji św. Antoniego w Ustroniu, która zapewnia codzienne posiłki dla osób bezdomnych”.