Paweł Adamowicz zmarł w wyniku ataku nożownika podczas finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pogrzeb zmarłego prezydenta odbędzie się w sobotę o godzinie 12:00 w Bazylice Mariackiej.

Żona rannego prezydenta Gdańska, Pawła Adamowicza, wraca z Londynu do kraju

Żona Pawła – Magdalena Adamowicz poinformowała o ostatniej woli zmarłego – zgodnie z nią podczas pogrzebu zamiast kwiatów, będą zbierane datki na Fundację WOŚP lub na Fundację Hospicjum im. Ks. Eugeniusza Dutkiewicza. W tej sprawie odpowiedział Jurek Owsiak:

Zbiórka przeprowadzona będzie przez wolontariuszy WOŚP. Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy oświadcza, iż zebrane podczas kwesty środki zostaną również przez nią spożytkowane na zakup sprzętu medycznego i doposażenia dla gdańskiego Hospicjum im. Ks. Eugeniusza Dutkiewicza, placówki szczególnie bliskiej śp. Prezydentowi Gdańska.

Magdalena Adamowicz z córką wygłosiły poruszające przemówienie

Wolontariusze posługiwać się będą identyfikatorami oraz skarbonkami oznaczonym żałobną symboliką. Darczyńcom będą natomiast przyznawane czerwone serduszka WOŚP.

Zbiórka prowadzona będzie z pełnym poszanowaniem powagi sytuacji i jest dla Fundacji przede wszystkim wyrazem szacunku dla woli bliskich Zmarłego.- Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy – czytamy.

Jerzy Owsiak wydał oświadczenie dotyczące ostatniej woli Pawła Adamowicza