Joanna Mazur do ostatniego odcinka „Tańca z gwiazdami” przygotowała materiał o tym, gdzie mieszkała i jak obecnie mieszka. Okazało się, że sportsmenka, która wywalczyła w MŚ osób niepełnosprawnych złoty medal w biegu na 1500 m, srebrny na 800 i brązowy na 400 metrów żyje z bardzo skromnych warunkach. Mieszka w internacie w Krakowie. Ma do dyspozycji tylko pokój, a łazienkę i kuchnię ma na korytarzu.

Joanna Mazur, niewidoma uczestniczka Tańca z gwiazdami, mieszka w kiepskich warunkach – ruszyła zbiórka pieniędzy

Po piątkowym odcinku natychmiast uruchomiono internetowe zrzutki na zakup nowego mieszkania dla niewidomej mistrzyni świata. Na tę chwilę zebrano już ponad 260 tysięcy złotych. A kwota wciąż rośnie.

Polski Komitet Paraolimpijski wydał oświadczenie w tej sprawie. Informuje, że gwiazda sportu otrzymuje co najmniej 64 tysięcy złotych rocznie.

Uprzejmie informuję, że p. Joanna Mazur otrzymuje wsparcie finansowe z Ministerstwa Sportu i Turystyki w postaci ok. 40 000 złotych rocznie z programu Team 100 – katalog kosztów, które może pokryć, jest szeroki – obejmuje także wynajem mieszkania (podobne wsparcie otrzymuje także przewodnik p. Joanny Michał Stawicki), ok. 24 000 rocznie stypendium sportowego przyznanego przez ministra Witolda Bańkę mimo niespełnienia przez p. Joannę Mazur kryterium ustawowych (podobne wsparcie otrzymuje Michał Stawicki), p. Joanna otrzymała także 10 000 nagrody specjalnej. Niezależnie od tego p. Joanna wraz z przewodnikiem mają zapewnione szkolenia związkowe od Polskiego Związku Sportu Niepełnosprawnych “START” finansowane ze środków MSiT, p. Joanna otrzymuje również środki na szkolenie z klubu START Tarnów Tarnowskie Zrzeszenie Sportowe Niepełnosprawnych na poziomie około 30 000 zł rocznie

– poinformowano w oświadczeniu.

Michał Stawicki postanowił na Facebooku odpowiedzieć na oświadczenie Ministerstwa Sporu. Cieszy się, że dyskusja na temat równego traktowania sportowców pełno- i niepełnosprawnych w naszym kraju przybrała na sile.

Jesteśmy wdzięczni Ministerstwu Sportu za wsparcie jakiego nam udziela, choć to bardzo długa i kręta droga do przebycia dla sportowca. Dużo dobrego już zostało zrobione, jednak do zrobienia jest jeszcze więcej w obszarze profesjonalnego sportu osób niepełnosprawnych

– tłumaczy.

Dziękuje Ministerstwu za odpowiedź i cieszy się, że Ministerstwo w sobotni wieczór powołało sztab, który pochylił się nad ich duetem sportowym.

Wielka szkoda, że oświadczenie jest anonimowe i nie zostały potwierdzone wszystkie kwoty

– dodał Stawicki.

Polski Komitety Paraolimpijski zabrał głos w sprawie Joanny Mazur. Dostaje około 64 tysięcy ROCZNIE

Na koniec zaproponował spotkanie z przedstawicielami Ministerstwa, aby bezpośrednio odnieść się do kwot ujętych w oświadczeniu i wspólnie podsumować wsparcie, jakie realnie otrzymują.

Z ogromną radością skorzystamy z wyrażonej propozycji wsparcia, które pozwoli nam realizować indywidualny cykl szkolenia. Podsumowaniem naszego spotkania będzie wspólne oświadczenie, w którym przedstawimy realne kwoty wsparcia jakie zostały nam przekazane

– zakończył Stawicki.

joanna-mazur-pokazuje-swoje-mieszkanie-w-internacie-janowi-klimentowi_wynik