Aromatyczna i intensywna w smaku kawa to marzenie każdego smakosza tegoż napoju. Idealną kawą można cieszyć się w dobrej kawiarni, ale co w przypadku, gdy chcemy przygotowywać ją we własnym domu? Jak zrobić dobrą kawę? Zadanie to ułatwi nam automatyczny ekspres ciśnieniowy.

Dobra kawa z ekspresu – co wpływa na jej smak

Jak zrobić dobrą kawę z ekspresu? Na jej idealny smak wpływa kilka czynników:

· stopień zmielenia ziaren;

· moc;

· ciśnienie ekspresu.

Aby móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, warto wyposażyć się w dobry ekspres. Dzięki niemu proces parzenia kawy będzie prosty i szybki. Urządzenie powinno mieć duży zakres regulacji mielenia ziaren kawy, co pozwala na dostosowanie parametrów do indywidualnych potrzeb. Należy pamiętać, że kawa grubo mielona będzie zaparzać się szybciej i charakteryzować się większą kwasowością. Jeśli chcemy podnieść słodycz napoju i zwiększyć intensywność – ziarna kawy powinni być zmielone nieco drobniej.

Dobry ekspres ciśnieniowy powinien oferować również szeroki zakres wyboru mocy kawy. Dzięki temu każdy z domowników będzie mógł w prosty sposób zaparzyć swój ulubiony napój. Im więcej zmielonych ziaren, tym kawa intensywniejsza. Ostatnim parametrem wpływającym na smak jest ciśnienie słupa wody. Warto więc kupić urządzenie z pompą generującą ciśnienie około 15 barów. Pozwoli to na przygotowanie napoju, którego nie powstydziłaby się profesjonalna kawiarnia.

Jak zrobić dobrą kawę z ekspresu ciśnieniowego? Sprawdź porady baristy, który wyjaśnia jak ustawić urządzenie, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Jak zrobić dobrą czarną kawę?

Chcąc przygotować dobrą czarną kawę, należy pamiętać o kilku zasadach.

1. Po pierwsze powinno się ją serwować zaraz po zaparzeniu, ponieważ z każdą minutą traci swoje walory smakowe. Spowodowane jest to utratą aromatu, który odgrywa tu kluczową rolę.

2. Po drugie należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody – zbyt wysoka nada jej gorzkiego smaku, niska natomiast sprawi, że będzie kwaśna. Problem ten zniknie, jeśli kawę przygotowujemy w dobrym ekspresie automatycznym, ponieważ urządzenie samodzielnie dostosowuje temperaturę wody.

Należy zwrócić też uwagę na odmianę ziaren.

· Arabica będzie miała łagodny, nieco kwaskowaty smak, a także czekoladowy posmak.

· Jej przeciwieństwem jest Robusta o wyrazistym, ostrym aromacie i intensywnym gorzkim posmaku.

Rodzaje kawy różnią się też zawartością kofeiny, Robusta zawiera jej nawet dwukrotnie więcej niż Arabica. Bez względu na to, którą odmianę wybierzemy, ważne jest, by ziarna były dobrze i świeżo wypalone.

Idealne espresso

Nazwa czarnej kawy o niewielkim rozmiarze, pochodzi od włoskiego „espressivo”, czyli „wyrazisty”. Takie właśnie powinno być espresso – aromatyczne, gęste i mocne, aby uwodzić smakiem i pobudzać ciało. Sekretem idealnego espresso jest nie tylko jego aromat, ale też delikatna pianka o orzechowym odcieniu, zwana cremą. Według Włochów espresso jest królową wszystkich kaw – można pić je w niewielkiej filiżance lub wykorzystać jako bazę do białej kawy.

Jak zrobić dobrą kawę domowymi sposobami? Trzeba pamiętać o kilku parametrach, które pozwolą przygotować idealny czarny napój. Włoski Narodowy Instytut Espresso (INEI) podaje, że idealne espresso wymaga m.in.:

· około 7g zmielonej kawy (50-60 ziaren);

· wody o temperaturze 88 stopni;

· 25 sekund parzenia. Więcej o prawdziwym włoskim espresso dowiesz się z artykułu De’Longhi: Jak zrobić perfekcyjne espresso w domu?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem?

Dobrą, mleczną kawę można podać na kilka sposobów, napoje różnią się od siebie jednak ilością mleka i mocą jego spienienia. Najpopularniejszymi rodzajami są:

· cappuccino – espresso i spienione mleko;

· flat white – podwójne espresso i mleko;

· latte macchiato – mleko, espresso i mleczna pianka;

· mocha – espresso, czekolada, mleko i pianka;

· caffe latte – espresso i lekko spienione, gorące mleko;

· espresso macchiato – espresso z niską mleczną pianką. Więcej informacji o rodzajach kawy znajdziesz w artykule De’Longhi: Kawa z mlekiem, mleko z kawą czy kawa z pianką? Rodzaje kaw mlecznych

Wielbiciele mlecznych kaw powinni zwrócić uwagę na jakość espresso, które jest bazą, a także na parametry mleka. Ważne, by miało one dużą zawartość białka, bo to właśnie ono odpowiada za stopień spienienia. Jeśli zależy nam na gęstej i kremowej piance, którą przygotujemy w automatycznym ekspresie, powinniśmy pamiętać o użyciu zimnego mleka.

Jak zrobić dobrą kawę latte?

Jedną z najpopularniejszych kaw mlecznych jest kawa latte. Sekretem idealnej receptury są proporcje mleka i kawy, które powinny być równe. Do wysokiej szklanki należy wlać odpowiednią ilość espresso i zalać je gorącym, spienionym mlekiem. Prostszym i szybszym sposobem będzie przygotowanie jej w ekspresie, który zadba o idealny proces parzenia oraz odpowiednią proporcję mleka. Kawa latte najefektowniej wygląda w przezroczystym szkle, dzięki czemu można podziwiać jej charakterystyczne warstwy. Dla wzbogacenia smaku można dodać także nieco syropu smakowego np. waniliowego lub orzechowego.