Kojarzą się z kuchnią włoską, ale są uwielbiane na całym świecie. Mowa o sałatkach makaronowych! Bogactwo kształtów i kolorów daje szerokie możliwości ich zastosowania w przepisach. W zależności od użytych dodatków mogą być lekką przekąską lub zastąpić obiad. Przekonaj się, że sałatki makaronowe warto włączyć do swojego menu!

Sałatka makaronowa na obiad lub lekką przekąskę

Jaki makaron do sałatki?

Makaron, którego użyjemy do sałatki, powinien nie tylko smakować, ale i wyglądać. Ponadto musi być łatwy do połączenia z resztą składników, więc nie może się sklejać oraz rozpadać. Z tego względu skreślmy od razu makarony jajeczne. Są zbyt miękkie, łatwo chłoną płyny, a także się kleją. Sałatka z ich udziałem nie wyglądałaby dobrze! Co w takim razie wybrać? Najlepiej w sałatkach sprawdzą się makarony z semoliny, czyli mąki z twardej pszenicy durum. Zachowają swój kształt i będą się prezentować apetycznie, bez względu na to, z czym je połączysz. Pamiętaj, aby ugotować makaron al dente. Wtedy na pewno się nie poskleja.

Na półkach sklepowych znajdziemy makarony o różnych kształtach. Jakie sprawdzą się w sałatce? Przede wszystkim te o mniejszych rozmiarach i formach, na przykład małe penne, świderki, kokardki, muszelki czy orzo – makaron przypominający ryż. Świetnie skomponują się z innymi składnikami, tworząc smaczną przekąskę.

Obiad czy przekąska?

W zależności od użytych składników sałatkę makaronową można podać jako przekąskę lub sycący obiad. W końcu do sałatek dodajemy warzywa w różnej postaci, mięso, wędliny, ryby, ser i polewamy ulubionym sosem. Sałatki z surowymi warzywami, takimi jak pomidory, papryka, oliwki czy ogórek, polane sosem winegret będą idealnym małym co nieco. Możesz je serwować na śniadanie lub kolację, czy też przystawkę na imprezie. Świetnie zaspokoją niewielki głód! Znakomite propozycje na sałatki z makaronem znajdziesz tutaj.

Jednak w odpowiednim towarzystwie makaron potrafi zamienić niepozorną zagryzkę w pełnowartościowy obiad. Wystarczy dodać kurczaka lub wędliny, warzywa, polać sosem na bazie majonezu i główne danie gotowe. Makaron kokardki z pokrojoną w kostkę i usmażoną piersią z kurczaka, suszonymi pomidorami oraz prażonymi pestkami dyni stworzą smakowity posiłek. Polej całość sosem z majonezu, keczupu i musztardy, a zyskasz obiad, który zniewala smakiem. Również wędliny lubią się z makaronem. Makaron penne, kiełbasa salami, papryka, oliwki i cebula z sosem majonezowym to smaczna sałatka na różne okazje. Nie bój się eksperymentować ze składnikami, bo makaron dobrze się czuje w każdym towarzystwie.

Sałatka makaronowa w wersji fit – czy to możliwe?

Makaron dostarcza do naszej diety węglowodanów złożonych. To kalorie potrzebne w codziennym menu, więc nie bój się ich na zapas. Pamiętaj tylko o kilku szczegółach. Najcenniejsze są makarony pełnoziarniste. Zawierają witaminy i składniki mineralne oraz są źródłem błonnika pokarmowego. To bogactwo węglowodanów złożonych, które wspomagają pracę układu pokarmowego.

Dodaj makaron pełnoziarnisty do sałatki, a być może polubisz go bardziej od tradycyjnego. Aby sałatka była lżejsza, zwróć uwagę na składniki, których używasz. Świeże warzywa z sosem winegret to lżejsza opcja niż smażony kurczak w sosie majonezowym. Sos to dodatek, w przypadku którego możesz najwięcej zdziałać. Użyj tego winegret powstałego na bazie oliwy z oliwek i nie przesadzaj z ilością. Nie wyobrażasz sobie sałatki bez majonezu? Zamień go na jogurt grecki! Jeśli sam jogurt nie zapewnia Ci smaku, który lubisz, wymieszaj go z majonezem. Przygotowując sałatkę makaronową, pamiętaj, że makaron sam w sobie nie zagrozi zbytnio Twojej wadze – ważne, z czym go połączysz.

 

Materiał partnera