Zamknięte kawiarnie nie oznaczają, że na ulubioną kawę będzie trzeba poczekać. Nawet jeśli bardziej niż aromatyczne espresso pociąga Cię wyszukany deser na bazie kawy, wciąż możesz przygotować go w domu. Wystarczy chwila, kilka składników, dobry ekspres i sprawdzony przepis, by rozpieścić siebie i bliskich kawą w niezwykłym, słodkim wydaniu.

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Być może nie wiesz, że wszystkie są w Twoim zasięgu! Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony wariant. Zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych! Na początek wypróbuj propozycje Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School of Coffee. Ważna wskazówka na początek: podstawą udanej kawy smakowej jest idealne espresso. Do dzieła!

Chili – mango

espresso

Chili-mango to umiarkowanie słodki, gładki w odczuciu, delikatnie pikantny drink kawowy podawany na ciepło. Mus z mango sprawia, że smak napoju jest unikalny, a niewielka ilość chilli daje efekt wręcz piorunujący. Jeśli wolisz, możesz użyć syropu smakowego do kaw o smaku chili.

Składniki:

– 20 ml musu z mango

– odrobina chili

– podwójne espresso

– mleko

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki włóż mus z mango z dodatkiem chili lub syropu smakowego. Dolej podwójne espresso, a na sam koniec dodaj aksamitnie gładkie, spienione mleko. Wierzch drinka możesz dodatkowo udekorować chili.

Gruszka z wanilią

Składniki:

– 1 łyżeczka musu z gruszki

– 5 ml syropu o smaku wanilii

– 1 porcja lodów waniliowych

– espresso

Przygotowanie:

Do metalowego dzbanuszka wlej syrop o smaku wanilii, bezpośrednio do tego naczynia zaparz też espresso, a następnie je ostudź. Rada od baristy – najłatwiej i najszybciej ostudzisz kawę, wstawiając dzbanuszek do pojemnika z kostkami lodu. Drink kawowy możesz podać nietypowo, np. w kieliszku. Do kieliszka dodaj niewielką porcję musu z gruszki (ważne, żeby był jak najbardziej gładki, pozbawiony cząsteczek owocu), a następnie połącz ze schłodzonym espresso. Jeśli masz syfon do bitej śmietany, możesz użyć go do zrobienia „chmurki” z lodów waniliowych. Wrzuć kilka porcji lodów waniliowych do syfonu i dolej niewielką ilość mleka, później postępuj tak samo jak w przypadku przygotowania bitej śmietany. „Chmurkę” z lodów waniliowych nałóż na wierzch drinka kawowego. Bez użycia syfonu drink także może się pięknie prezentować – łyżeczka lodów waniliowych też się sprawdzi.

Jaśminowe espresso

Czasami zastanawiasz się co wybrać: espresso czy zieloną herbatę, co będzie bardziej pobudzające? Zarówno kawa, jak i herbata zawierają przeciwutleniacze, więc dlaczego nie spróbujesz połączyć ich sił?

Składniki:

– wywar z pomarańczy (20ml)

– zielona herbata jaśminowa

– melasa (10g)

– espresso

Przygotowanie:

Obierz pomarańcze, pokrój w kostkę i wrzuć je do małego garnka, dodaj niewielką ilość wody i melasę. Gotuj wszystko kilka minut, aż do uzyskania soku z pomarańczy. W międzyczasie zaparz zieloną herbatę jaśminową. Po zaparzeniu przelej herbatę i wywar z pomarańczy do odpowiedniego naczynia (kieliszek lub mała szklanka) i dodaj świeżo zaparzone espresso. Całość stworzy idealne połączenie.

Espresso – podstawa sukcesu

Dla wielu jedyna akceptowalna forma podania kawy to espresso i nawet mleko uważają za zbędne. Niezależnie od tego, czy potrzebujesz znakomitego espresso do kawowego deseru
z bitą śmietaną, czy po prostu chcesz wypić americano albo espresso lungo, z ekspresem Saeco Xelsis możesz to łatwo i przyjemnie zrobić w domu. Obsługa ekspresu Saeco Xelsis jest intuicyjna, podobnie jak jego konserwacja. Łatwy do wyciągania wewnętrzny blok zaparzający można opłukać do czysta w ciągu kilku sekund, a filtr AquaClean pozwala na zaparzenie kawy
z krystalicznie czystej wody, co zapewnia idealny smak i aromat.

espresso

Ekspres może zapamiętać Twoje ulubione kawowe warianty, a dzięki możliwości zapisania ośmiu profili, będzie też pamiętał, co lubią Twoi najbliżsi. Wszystko to można ustalić na nowoczesnym kolorowym dotykowym ekranie Coffee Equalizer™. Zechęcamy do kawowych eksperymentów i poszukiwań. Teraz jest na to dobry czas.!

Rekomendowane ceny detaliczne ekspresów Saeco Xelsis wynoszą:

SM7480/00 – 4 479,00 zł

SM7580/00 – 4 919,00 zł

SM7581/00 – 5 149,00 zł

SM7680/00 – 5 819,00 zł

SM7683/00 – 6 039,00 zł

SM7685/00 – 6 709,00 zł

 

Materiał promocyjny