Popularne porzekadło mówi, że dobrą imprezę poznaje się po tym, jak wygląda poranek po niej. Niestety szampański humor najczęściej zamienia się w trudnego do zniesienia kaca. Wówczas prawdziwym wyzwaniem staje się przyjęcie pierwszego posiłku. Chociaż wiele osób sobie tego nie wyobraża, w rzeczywistości dobrze dobrane menu może pomóc w zwalczeniu dolegliwości i szybszym powrocie do właściwej formy.

Przede wszystkim płyny

Objawy kaca, takie jak mdłości, poczucie ogólnego rozbicia, ból głowy i drżenie mięśni, są dobrze znane praktycznie każdemu. Każdy na swój sposób radzi sobie także z porankiem następującym po hucznej imprezie. Warto jednak wiedzieć, w jaki prosty sposób można sobie pomóc. Przede wszystkim konieczne stanie się odpowiednie nawodnienie organizmu – utrata płynów nie tylko wiąże się z nieprzyjemnymi objawami, ale może być również niebezpieczna dla zdrowia. Powstały nawet specjalne firmy, takie jak Kacdoktor, zajmujące się odtruciem alkoholowym. Szybka regeneracyjna kroplówka zapewni błyskawiczny powrót do pełni sił i skuteczne nawodnienie organizmu.

Menu na odtrucie alkoholowe

Pomóc możemy sobie również odpowiednim jedzeniem. Oprócz  uzupełnienia płynów warto również zadbać o zapewnienie organizmowi energii niezbędnej do zwalczenia objawów zatrucia i powrotu do pełni sił. Kacowe menu powinno być jednak dostosowane do indywidualnych preferencji: mdłości nie sprzyjają przyswajaniu pokarmów, dlatego warto wybierać te produkty, które odpowiadają nam również smakiem.

Witaminy z grupy B i C

Wraz z odwodnieniem nasz organizm traci cenne witaminy i minerały. Warto więc spożyć np. koktajl z jogurtu lub kefiru i owoców, w tym bananów. Pierwsze z nich zadziałają dobrze na florę bakteryjną, banan dostarczy natomiast organizmowi niezbędnych witamin, w tym tych z grupy B. Prawdziwą bombą okaże się również sok pomidorowy, który zawiera przeciwutleniacze i potas. Oprócz tego warto zwrócić się ku tradycyjnym już sposobom naszych dziadków: sok z ogórków lub kapusty zadba o uzupełnienie poziomu witamin i minerałów, zapobiegnie też nadmiernemu odwadnianiu.

Pikantne potrawy

Podczas trudnego poranka zbawienne mogą okazać się również przyprawy, zwłaszcza te pikantne. Papryczki chilli i pieprz cayenne przyspieszą metabolizm i zmuszą organizm do działania, wykazują się przy tym działaniem przeciwbólowym, co może pomóc w walce z porannym bólem głowy. Świetnie komponują się również z pomidorowymi sosami, które powinny stać się nieodłącznym kompanem w trakcie nieznośnych dni. Oprócz ich właściwości zdrowotnych liczy się również smak. Dla wielu osób pikantne dania są zdecydowanie łatwiej przyswajalne.

Dać organizmowi siłę

Mądrość przodków objawia się również w doborze innych dań na kaca. Jednym z nich jest rosół, a więc pozycja dla wielu osób niemal obowiązkowa. Po pierwsze, idealnie nawadnia, po drugie, dzięki sporej zawartości tłuszczu daje dużo energii niezbędnej do postawienia się na nogi, po trzecie, dostarcza również pełną gamę witamin. Świetnie sprawdzą się również inne tradycyjne zupy, w tym pomidorowa czy ogórkowa.

Czego unikać?

Co prawda na kacu najważniejsze jest właściwe nawodnienie organizmu, jednak nie oznacza to, że powinniśmy spożywać wszystko, co tylko występuje w postaci płynnej. Na pewno należy unikać kawy i napojów energetycznych – wypłukują magnez, co tylko pogorszy sytuację. Uważać trzeba również na popularne proszki na ból głowy – ich zażycie może się źle skończyć dla naszej wątroby. Alkoholu nie powinniśmy łączyć z paracetamolem, który jest jedną z najpopularniejszych wykorzystywanych w nich substancji.

 

Materiał partnera